Η ιδέα για τη δημιουργία του Αστρολάβου γεννήθηκε κάποια στιγμή, πριν αρκετά χρόνια, όταν διάβασα μια έρευνα σχετική με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό στην Ε.Ε.
Η χώρα μας, η Ελλάδα, βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις του πίνακα, πολύ πίσω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (Πρόσφατα, στις αρχές του 2021, μια νέα έρευνα της Eurostat έδειξε πως σημαντικά μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, όλων των ηλικιακών ομάδων, βρίσκονται αισθητά πιο πίσω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο σε οτιδήποτε σχετίζεται με ψηφιακές δεξιότητες). Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Αρνιόμουν να δεχτώ την ετυμηγορία της έρευνας αυτής· η πραγματικότητα, όμως, με διέψευδε.
Αποφάσισα τότε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου ν’ αλλάξω την εικόνα αυτή προς το καλύτερο. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία, σκέφτηκα πως η δημιουργία ενός Κέντρου Πληροφορικής, το οποίο θα απευθύνεται σε όλους, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Ακολούθησαν αρκετοί ψυχοφθόροι και κοπιαστικοί μήνες ωσότου αποκτήσει υπόσταση και πάρει σάρκα και οστά το Κέντρο (Δια βίου μάθησης) Πληροφορικής με το όνομα Αστρολάβος.
Αστρολάβος, ο πρώτος, αναλογικός, υπολογιστής του ανθρώπου χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.χ. και ήταν ικανός να επιλύει διάφορα προβλήματα αστρονομίας. Η εφεύρεσή του αποδίδεται στον Έλληνα αστρονόμο και μαθηματικό Απολλώνιο Περγαίο και αργότερα στον Ίππαρχο, Έλληνα αστρονόμο, γεωγράφο, χαρτογράφο και μαθηματικό (Βικιπαίδεια).
Το πρώτο βήμα είχε πραγματοποιηθεί!
Δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο κέντρο όπου κανείς (από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο, από τον μαθητή ως τον επαγγελματία) θα μπορούσε να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.
Το απεριόριστο εύρος των εφαρμογών της Πληροφορικής την κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των επιστημών που επηρεάζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό στον αιώνα που διανύουμε.
Η απόκτηση δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελεί βασικό και απαραίτητο εφόδιο για τον καθένα που λογίζεται πολίτης του κόσμου στον 21ο αιώνα. Οι δεξιότητες αυτές σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για επαγγελματική αποκατάσταση και σταδιοδρομία.
Το πρώτο βήμα, λοιπόν, έγινε. Ας ακολουθήσει και το δεύτερο απ’ όλους εσάς που θα θελήσετε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα να έρθετε σε επαφή και να γνωρίσετε έναν νέο και θαυμαστό κόσμο. Τον κόσμο της Πληροφορικής. Τον κόσμο του μέλλοντος!
Πείτε ΟΧΙ στον ψηφιακό αναλφαβητισμό!
Επενδύστε στο μέλλον! Συνδεθείτε με την Τεχνολογία!
Δρ. Χρήστος Κωνσταντίνου
Μηχανικός Πληροφορικής στην Ιατρική